louis vuitton pas cher cheap ugg boots doudoune moncler pas cher thomas sabo bracciali moncler jacken billig moncler sale

Skog & Hav
Äventyret Skog-Hav! Upplev Halland med vandring, paddling och cykling från Bokskogen till Havet. Hiking, canoeing and biking from the woods to the sea. For english, see below.

En guidad tur på 2 dagar. Vi börjar i Bokskogen och vandrar i historisk miljö i och upplever både och Bexells talande stenar och Bockstensmannen, med överraskningar på vägen.

Efter övernattning på Åkulla Friluftsgård med helpension paddlar vi mot havet, och cyklar sista biten genom böljande jordbrukslandskap. Vi upplever omväxlande natur, spännande kultur och historia och ett tvärsnitt av det vackraste Halland har att erbjuda.

Dag 1

10.00 Ankomst till Åkulla Friluftsgård Gemensam Fika inkvartering i dubbelrum eller enkelrum (tillägg). Guidad Vandring i Åkulla Bokskogar. Ca 10 km Vi upplever Bexells stenar, äter Lunch i bokskogen, och vandrar tillbaks till Åkulla. Middag på Åkulla Friluftsgård På kvällen vandrar vi ca 3 km till Bockstensmosse och fyndplatsen för Europas bäst bevarade medeltidsfynd, och tar del av den spännande historien om Bockstensmannen.

Dag 2

8.00 Frukost Transport till Högvadsån Paddling i Högvadsån, genom stilla vatten Fika Paddling i Ätran och en liten fors till Vessigebro.

Kort Cykling till Sörby naturhälsogård. Lunch och guidning.

Cykling till havet vid Grimsholmen. Transport till Fbg, Vbg och Åkulla Friluftsgård.

Prissänkt, nytt pris 2500:-

I priset ingår boende i dubbelrum, helpension, aktiviteter, utrustning, guider och transporter.

Tillägg enkelrum 300:-.

Arrangör: LagTag i samarbete med Åkulla Friluftsgård.

Fakta:

Vandringen går genom Naturreservatet Åkulla Bokskogar. Landskapets variationsrikedom bjuder mängder av upplevelser; sagolik natur, spännande kultur och historia. Vi passerar några av Bexells talande stenar, med inristade namn och tänkespråk. Det var godsägare Alfred Bexell (1831-1900) på Torstorp som i slutet av 1800-talet lät två stenhuggare göra inristningar på stenar och klippor på sina ägor, för att bevara till eftervärlden.

Kanske träffar vi rentav på herr Bexell själv?

På kvällen går vi ca 3 km till Bockstens mosse, där den medeltida Bockstensmannen 1936 hittades pålad till marken. Det var en man med komplett bevarad klädedräkt från 1300-talet, kanske redan 1200-talet. Han finns nu utställd på Varbergs museum. Mysterierna kring honom är många. Vem var han, när levde han, och varför mördades han? Vi berättar mer om den spännande historien.

Dag 2 tar vi oss med kanoter vidare via Högvadsån från Köinge till Ätrafors, där ån rinner ut i Ätran. En fin paddling som börjar stillsamt och sen passerar en liten fors, totalt ca 12 km.

Under vår paddling stannar vi till vid Axtorna hed, där landskapet i stort sett är oförändrat sedan ”Slaget vid Axtorna”. Slaget ägde rum år 1565, under det nordiska sjuårskriget. Här drabbade 9000 danskar och 11000 svenskar samman i ett fruktansvärt fältslag under en kylslagen dag i mitten av oktober.

Från Ätrafors paddlar vi Ätran till Vessigebro. Paddlingen bjuder bitvis på forsande vatten Det kan kittla lite i magen, men kan bemästras även av den ovane.

Efter lunch tar vi oss med cyklar genom det vackra odlingslandskapet ut till havet. Turen går via Sörby Naturhälsogård, där vi bjuds på hälsolunch och får en intressant guidning om Slow Food.

Sen cyklar vi via Årstad, Heberg och Boberg ned till Grimsholmen, strax söder om Falkenberg, för vidare transport tillbaka till Fbg, Vbg och Åkulla. Cykling ca 20 km.

Kartbilder över turen finns på funbeat.se Direktlänkar: dag 1: www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=687572 dag 2: www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=711952